DE CE ESTE FRANCMASONERIA O SOCIETATE SECRETĂ?
Francmasoneria nu este o societate secretă, dar ţinutele lojelor, ca şi ale multor altor asociaţii, sunt private, fiind deschise numai membrilor. Regulile şi idealurile Francmasoneriei sunt cunoscute publicului. În multe zone locaşurile de întâlnire sunt folosite şi de comunitatea locală pentru activităţi non-masonice.
CARE SUNT SECRETELE FRANCMASONERIEI?
Secretele Francmasoneriei constau îndeosebi în modurile tradiţionale de recunoaştere a membrilor, care nu sunt folosite în mod discriminatoriu, ci numai pentru a proba apartenenţa la ordin în anume situaţii, cum ar fi participarea la lucrările unei alte loji.
CE SE ÎNTÂMPLĂ PE PARCURSUL ŢINUTEI ÎNTR-O LOJĂ?
Întâlnirea masonilor într-o lojă se numeşte ţinuta. În linii mari, ţinuta are trei părţi. În prima parte se discută chestiuni administrative legate de ţinută precedentă, se fac propuneri şi trieri ale candidaţilor la iniţiere, au loc discuţii pe probleme adminitrative şi în cazul eventualelor alegeri de ofiţeri sau demnitari ai lojii respective, se comunică ştiri şi se citeşte corespondenţa. În partea a doua se derulează ceremonia admiterii unor noi masoni sau a înaintării în grad. În partea a treia se citeşte un studiu pe teme masonice sau de interes masonic, util pentru îmbunătăţirea spirituală a tuturor fraţilor.
NU ESTE DEMODAT SĂ SE FOLOSEASCĂ ASTĂZI RITUALURI ÎN LOJE?
Ritualul este o profundă experienta împărtăşită de masonii participanţi la o ţinută. Folosirea alegoriei şi simbolismului face că principiile ordinului masonic să fie mai uşor de întipărit în mintea fiecărui candidat.
DE CE FRANCMASONII DEPUN JURAMINTE?
Noii membri depun juraminte solemne in ce priveste comportamentul in loja si in societate. Fiecare membru jura sa tina secrete cuvintele si semnele prin care poate dovedi ca e francmason. Francmasonii nu fac juraminte strambe. Ei jura sa se ajute reciproc in orice situatie dificila, dar numai daca acest sprijin nu intra in conflict cu indatoririle lor fata de Dumnezeu, fata de legea profana, fata de familiile lor sau daca nu incalca responsabilitatile lor cetatenesti.
DE CE SE PEDEPSEŞTE ÎNCĂLCAREA ÎNDATORIRILOR?
La început, când se schitau ritualurile masonice, la începutul secolului al XVII-lea, era un lucru comun că jurămintele legale şi civile să includă sancţiuni şi pedepse fizice, iar Francmasoneria a urmat această practică a vremii. Totuşi, pedepsele fizice erau adesea simbolice şi nu se ştie sigur dacă au fost îndeplinite vreodată. După lungi discuţii, s-a renunţat la ele în anul 1986.
SUNT ÎNDEMNAŢI FRANCMASONII SĂ-ŞI FAVORIZEZE FRAŢII ÎN DETRIMENTUL ALTOR PERSOANE?
În nici un caz. Aceasta ar fi o folosire greşită a calităţii de membru şi este de competenta disciplinei masonice. La intrarea în Masonerie, fiecare candidat afirma fără echivoc că nu se aşteaptă la nici un câştig material. În mai multe rânduri, pe parcursul tuturor iniţierilor sale, i se aminteşte cu tărie că orice încercare de a beneficia de tratament preferenţial sau câştiguri materiale pentru sine sau pentru alţii reprezintă o interpretare greşită a calităţii de membru care nu va fi tolerată. Constituţia masonică, pe care fiecare frate e dator să o ştie, cuprinde reguli stricte cu privire la abuzul de calitatea de membru. Încălcarea acestora poate atrage pedepsirea, care merge de la suspendarea temporară până la radiere.
Cu toate acestea, e un lucru natural că masonii să simtă o afinitate reciprocă şi aceasta afinitate să aibă urmări în viaţa de zi cu zi.
ESTE ADEVĂRAT CĂ FRANCMASONII SE AJUTĂ NUMAI ÎNTRE EI?
Nu. Din cele mai vechi timpuri, Francmasoneria a fost implicată în activităţi caritabile. De la începuturile ei, a acordat sprijin nu numai văduvelor şi orfanilor francmasonilor, ci şi altor oameni, neimplicaţi în Francmasonerie În timp ce unele activităţi caritabile vizează în special masonii sau rudele acestora, prin multe altele se acordă sprijin organizaţiilor non-masonice.
SUNT MASONII ATEI SAU IMPOTRIVA RELIGIEI ?
In Romania, in prezent functioneaza doua rituri: Ritul Scotian Antic si Acceptat si Ritul York, care apartin Masoneriei regulare.
Masoneria regulara nu este in nici un caz atee ori impotriva religiei. Ea implica, dimpotriva, credinta in Dumnezeu si in principiile divine. Ea nu incearca sa elimine religia sau sa o inlocuiasca. Fiecare candidat este liber sa-si declare religia si sa o practice. Francmasoneria regulara nu-si indruma membrii spre o anumita religie si nu ofera modele. Ea se ocupa de relatiile intre oameni, iar religia, de relatia intre om si Dumnezeul sau.
DE CE MASONII NUMESC CARTEA SFÂNTĂ CARTEA LEGII SACRE ŞI NU BIBLIE?
Pentru creştini, Cartea Legii Sacre este Biblia. O parte importantă din francmasoni nu sunt creştini şi pentru aceştia Biblia nu este Cartea Sfântă şi ei vor face jurămintele pe Cartea care e considerată sfânta în religia lor. Biblia va fi întotdeauna prezentă într-o lojă regulara românească, dar, cum organizaţia primeşte în rândurile sale oameni de diferite religii, este numită Cartea Legii Sacre. Astfel, când se face referire la Cartea Legii Sacre în timpul ceremoniilor, pentru o persoană care nu este creştină aceasta va fi Cartea Sfântă a religiei sale, iar pentru un creştin aceasta va fi Biblia.
DE CE MASONII NUMESC PE DUMNEZEU MARELE ARHITECT AL UNIVERSULUI?
Francmasoneria este deschisă către orice om care crede în Dumnezeu. Printre membrii săi se număra creştini, evrei, musulmani, hinduşi etc. Folosirea denumirii de Marele Arhitect ilustrează armonia între toate aceste religii. Marele Arhitect nu este un Dumnezeu masonic sau o încercare de a reuni toate Divinităţile Supreme ale tuturor religiilor într-un soi de unică religie sincretică. Este, pur şi simplu, o denumire cât mai neutră pentru Fiinţa Supremă. Astfel, oamenii de diferite religii se roagă împreună fără a fi deranjaţi unul de altul.
Este de remarcat că însuşi termenul românesc Dumnezeu are un grad mare de neutralitate religioasă. El vine de la Dominus Deus şi înseamnă Zeu Stăpân. Ca atare, a existat mereu în Masoneria romana tendinţa de a folosi, inclusiv în jurăminte, cuvântul Dumnezeu. Din păcate, unii fraţi au considerat aceasta drept o creştinare abuzivă a Francmasoneriei.
DE CE ANUMITE BISERICI NU AGREEAZA FRANCMASONERIA?
Intrebarea este complexa si dificila. Vom incerca sa va oferim curand un raspuns cat mai detaliat intr-un material separat dedicat relatiei dintre Francmasonerie si Biserica.
Pana atunci, sa spunem ca, in Romania, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a condamnat Francmasoneria in anul 1937, condamnare care este inca in vigoare. Cu toate acestea, astazi, numerosi clerici si crestini ortodocsi fac parte din Masonerie si este rar (desi nu foarte rar) ca vreunui frate credincios sa i se refuze impartasania pe temeiul apartenentei sale la Francmasonerie.
In momentul de fata, Masoneria romana face eforturi evidente pentru a intra in gratiile Bisericii ortodoxe, iar noi salutam aceste eforturi.
DE CE FRANCMASONERIA NU ACCEPTĂ CA MEMBRI PERSOANE DE RELIGIE ROMANO-CATOLICĂ
Dimpotrivă. Prima condiţie pentru admiterea în Ordin este credinţa în Dumnezeu. Este dreptul fiecăruia să-şi exprime credinţa în felul său. Patru Mari Maeştri ai Masoneriei engleze au fost romano-catolici. Există numeroşi francmasoni romano-catolici, dar, ce e drept, aceştia funcţionează pe baza unui soi de pogorământ, adică o abatere temporară pe care Biserica o accepta de la canoanele ei. Căci un romano-catolic ce practica arta regală este considerat în stare de păcat grav şi i se interzice împărtăşania. Oricum, respingerea nu vine în nici un caz din partea Masoneriei regulare.
FRANCMASONERIA NU ESTE, OARE, UN GRUP DE PRESIUNE POLITICĂ?
În nici un caz. În timp ce masonii au propriile puncte de vedere cu privire la politica şi politica de stat, Francmasoneria ca organizaţie nu va exprima o părere asupra doctrinelor politice. Discuţiile despre politica de la întâlnirile masonice sunt interzise.
Totuşi, deoarece mari idealuri masonice, precum democraţia şi Drepturile Omului, sunt inerent implicate în viaţa politică, Masoneria regulara este un duşman natural al tuturor regimurilor politice care neagă aceste idealuri.
EXISTĂ GRUPĂRI MASONICE IMPLICATE ÎN POLITICĂ?
Există. Pe de o parte, aşa cum am amintit anterior, Masoneria regulara este un inamic natural al totalitarismului, deci va reacţiona, inclusiv prin mijloace politice, împotriva lui.
Pe de altă parte, în orice ţară, oamenii politici masoni cu vederi similare au tendinţa de a se sprijini reciproc. Deşi în loja discuţiile politice sunt interzise, la agapele masonice se poate discuta politica liber şi tot acolo se pot stabili destule lucruri importante.
DE CE NU EXISTĂ FEMEI ÎN FRANCMASONERIE?
În mod tradiţional, Francmasoneria regulară este deschisă doar bărbaţilor. Primii francmasoni au fost toţi bărbaţi, căci erau constructori de biserici, uneori afiliaţi Ordinelor monahale. Totuşi, încă de prin sec.al XVIII-lea au început să apară şi loje feminine. Acestea nu au fost niciodată regulare. Astăzi, în majoritatea ţărilor civilizate, există loje feminine unde se practică aproape aceleaşi iniţieri că în cele masculine, dar care rămân în continuare neregulare.
CÂŢI FRANCMASONI EXISTĂ?
În toată lumea sunt probabil 5.000.000 de membri.
DE CE SE POARTĂ REGALIA (VEŞMINTE, PODOABE SPECIFICE MASONERIEI)?
Purtarea regaliei este istorică şi simbolică, şi, asemenea unei uniforme, serveşte la indicarea gradului pe care fiecare membru îl are în organizaţie.
CÂTE GRADE EXISTĂ ÎN FRANCMASONERIE?
Francmasoneria de bază, denumită și Masoneria Albastră sau Simbolică are 3 Grade (Ucenic, Calfa şi Maestru Mason). Există numeroase alte Grade masonice şi Ordine care sunt numite adiţionale pentru că se adăugă la cele de bază. În Ritul Scoțian Antic și Acceptat există 33 grade, însă în alte rituri există diferențe.
CÂT COSTĂ SĂ FII FRANCMASON?
La început, trebuie plătită o taxă de iniţiere. În unele loje, membrii plătesc o cotizaţie anuală lojelor de care aparţin, care acoperă costurile administrative ale lojii şi atestă calitatea sa de membru. Se obişnuieşte să se dea o masă după întâlnire, costul acesteia putând fi inclus în cotizaţie sau se poate plăti pe loc. Suma donată petru acte caritabile depinde numai de fiecare membru şi nu trebuie să fie în detrimentul celorlalte responsabilităţi ale sale. În mod similar, poate să facă parte din mai multe loji, dacă îşi permite acest lucru din punct de vedere financiar.
ESTE ADEVĂRAT CĂ LOJILE AU CA MEMBRI MAJORITARI OAMENI ÎN VÂRSTĂ CARE NU PERMIT TINERILOR SĂ SE AFIRME?
În nici un caz. Sunt membri de toate vârstele. Este adevărat că sunt şi membri în vârstă, pensionaţi, dar care împărtăşesc celorlalţi o experienţă vastă şi le dau sfaturi.
POT PARASI MASONERIA DUPĂ CE AM DEVENIT MASON?
Da, dar o data cu Inițierea, cunoștințele dobândite vor rămâne pentru totdeauna. Ordinul Masonic nu impune niciunui membru să rămână mason activ. Fiecare are dreptul de a lua propriile decizii în ceea ce-l privește.