fbpx

10 years of MLSAR

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Confraternitatea de Stransă Observanță Antică născută în Bayern, Germania, de la începuturile Evului Mediu este un exemplu de coeziune fraternă pentru noi deoarece acționează împletind acțiunea instituțională și asociativă cu respectul în întregime a regulilor fundamentale a masoneriei ortodoxe în toată esența ei.

Ia naștere în Italia, în 1982, din loja Zaratustra, iar din 1996 se unește cu alte Loji și Obediențe păstrandu-le în același timp autonomia și obiceiurile inițiale. Conceptul Universal este bine exprimat de către acțiunile UMSOI, aspirând la uniunea tuturor masonilor oriunde s-ar găsi independent, nu numai de rasă sau cultură, dar și de limbă și istorie.

Premiile din 1996 pentru Ordinul UMSOI eliberate de către Marea Lojă din California, Los Angeles fac ca interesul de peste ocean să crească față de Europa și astfel sunt constituite delegații pentru a elibera documente de recunoaștere în sudul Europei.

Foto-Giancarlo-în-America-297x300

Astăzi UMSOI poate oferi recunoaștere internațională Marilor Loji Masonice regulare. Ia ființă sub denumirea de Marea Lojă Romană UMSOI la Orientul Brașov, în 6007 A:.L:. cu sediul principal la Brașov la inițiativa mai multor frați, printre care se numără: fratele Panaite Ion, care până la acea dată ocupase  respectabila funcție de Pro Mare Maestru al Marii Loji Naționale a Românei, Nicolae Răcășan-Venerabil Maestru al Lojii N. Titulescu, Flavius Panaite – Venerabil Maestru al Lojii O.R, alături de iluștri frați: Adam Pelin, Gravil Bătran, Baciu Gheorghe.

Mergând înapoi în timp, construcția UMSOI România a parcurs în evoluția ei mai multe suișuri și coborâșuri. Istoria începe astfel: Membru în Marea Lojă Națională a României în funcția de Pro Mare  Maestru având sub jurisdicție  Lojile din Orientul Brașov, Fratele Panaite Ion este convocat la o ținută de către Marele Maestru Danacu Viorel datorită unor neînțelegeri în ceea ce privește viziunea masonică din regiune. După mai multe încercări de a ajunge la un consens și numeroase dialoguri pentru aplanarea situației au fost expulzați în masă toți membrii din orientul Brașov care i-au oferit loialitate și susținere fratelui Panaite Ion. Drumul muncii în masonerie nu se oprește aici, ci este continuat în afara MLNAR cu cele 3 loji: Nicolae Titulescu nr.2, Or nr.39 și Andrei Mureșanu nr.43. Astfel Panaite Ion împreună cu cei 3 Venerabili  face o deplasare în data de 23.06.2006 la Paris unde se întâlnește cu Marele Cancelar al Mării Loji Naționale a Franței, iar în urma discuțiilor este îndrumat să înființeze o Mare Lojă. În decursul aceluiași an, reprezentanții celor 3 loji brașovene înființează o Mare Lojă care va fi recunoscută de UMSOI, urmând să se afilieze Uniunii Mondiale UMSOI.

La scut timp frații de la Orientul Brașov primesc vizita unei delegații oficiale  din Italia în frunte cu G. M. Simonetti, Suveran Mare Comandor  al UMSOI și Marele Maestru al Marii Loji a Italiei UMSOI – Gian Franco Pilloni. S-au purtat discuții legate de activitatea masonică de la Orientul Brașov stabilindu-se înființarea unei Mari Loji sub jurisdicția UMSOI California, respectiv Italia numindu-se în funcții Marele Maestru, Marele Maestru Adjunct și Marele Secretar.

În toamna 6007 A.:L.: a avut loc la Casa Armatei din Brașov Festivitatea de Aprindere a Luminilor Mării Loji Române sub obediența UMSOI, în același timp fiind reconfirmați în funcțiile de Mare Maestru-Il. Ff. Răcășan Nicolae, Mare Maestru Adjunct -Ff Panaite Ion și respectiv Marele Secretar –Ff Bogdan Panait de către delegațiile mai multor state aflate sub obediența UMSOI În cadrul aceluiași eveniment s-au acordat decretele de înființare a mai mult de șapte Loji în cadrul Marii Loji Române UMSOI.

Foto-Inaugurare-Cluj-300x200

După Festivitatea de aprindere a Luminilor, activitatea masonică a Marii Loji Române UMSOI a cunoscut o perioadă de puternică dezvoltare atât în sediul central de la Orientul Brașov, cât și în alte orașe. Pe parcurs au fost efectuate vizite oficiale constituite din delegații din partea UMSOI Italia, la ordinul Suveranului Mare Comandor G. M. Simonetti, care la rândul său ne-a onorat cu prezența sa în cadrul mai multor ținute. După  o scurtă perioadă,  avut loc un Convent Extraordinar  unde în urma acestuia, o lojă a solicitat schimbarea conducerii, invocând argumente ce au creat într-un final disensiuni și confuzii în următoarea perioadă. UMSOI Italia a trimis la Brașov un delegat, pe fratele Gian Franco Pilloni – Mare Maestru al Marii Loji Italiene UMSOI pentru a media și investiga situația, acțiune în urmă căruia M:.M:. Răcăsan Nicolae și M:.M:. Adj Panaite Ion, și-au prezentat demisiile, iar delegatul Gian Franco Pilloni, a ales 6 comisari, unul dintre ei fiind Bogdan Panait, care să reprezinte Marea Lojă pe o perioadă de 3 luni. S-au înregistrat alte neînțelegeri la nivel de conducere, ceea ce a dus la scindarea Marii Loji, iar activitatea a fost suspendată sau închisă în majoritatea Lojilor pentru o perioadă de  aproximativ 2 ani, perioadă în care Marea Lojă a fost pusă sub conducerea unui  Mare Comisar, numit de către conducerea UMSOI, în persoana Ff Bogdan Panait.  Lojile active rămase au continuat să lucreze și să se dezvolte, însă nu după mult timp un nou  scandal s-a iscat, de această dată  între Panaite Ion și Bogdan Panait creând o nouă scindare, iar concomitent perioadei la nivel de Italia s-a creat o ruptură între G.M. Simonetti și G. Pilloni, ambii fiind recunoscuți de către Statele Unite ale Americii.  În urma acestor rupturi fratele Ion Panaite a primit susținerea din partea UMSOI Italia condusă de Îl. F. G.M. Simonetti, iar fratele Bogdan Panait din partea Mării Loji a Italiei, condusă de Marele Maestru Gian Franco Pilloni și a altor obediențe aflate sub conducerea sau înfrățite cu aceasta. În următoarea perioadă de timp Lojile aflate sub conducerea Ff Bogdan Panait au funcționat sub comisariat numit de Marea Lojă a Italiei.

Lucrările Lojilor conduse de Panaite Ion, sub îndrumarea Il. F. G.M. Simonetti, au funcționat în ciuda suspendării patentelor și s-au dezvoltat armonios. UMSOI România a ales să continue munca predecesorilor noștri alături de SMC Giancarlo M. Simonetti, care și-a oferit necondiționat suportul, sfatul și cunoștințele în vederea construirii unei baze masonice puternice în România, astfel că în fiecare regiune a țării a fost pusă amprenta Uniunii Masonice. Arta Regală a fost și este termenul care a transformat tineretul din România într-o Mare Lojă de Strictă Observanță Inițiatică. Am evitat compromisurile și nu am acceptat în rândurile noastre decât oameni de bune moravuri cu principii și calități înalte, demni de a deveni masoni liberi.  În 2011 G.M.Simonetti redă oficial drepturile de funcționare a lucrărilor din România conduse de Ff Ion Panaite. De menționat că în urma rupturii dintre cei doi lideri (Simonetti și Pilloni) a fost intentat un proces civil la Tribunalul din Italia, timp în care UMSOI România continuă pe filiera Simonetti. Membri Uniunii din România acceptă situația dată și decid colaborarea până la finalul procesului sub temeiul democratic al prezumției de nevinovăție a lui Simonetti. Procesul intentat de către G. Pilloni a avut câștig de cauză și tocmai din acest motiv în anul 2015 UMSOI România HOTĂRĂȘTE schimbarea denumirii în Marea Lojă de Studiu al Artei Regale pe considerentul că afilierea cu oricare actor politic din UMSOI Italia ar leza principiile și valorile masoneriei în general. Ce a urmat după acest episod vom găsi așternut în rândurile de mai jos.

Foto-Delegație-Brasov-300x200

Dând o pagină înapoi… F:. Panaite Ion a repliat tot ce avut în teritoriu, a format 9 Loji, după care Suveranul Mare Comandor Giancarlo Maria Simonetti însoțit de o delegație UMSOI Italia a venit în România, iar în urma întâlnirii  a fost numit în funcția de Mare Maestru, Il:.F:. Panaite Ion. Trebuie precizat că Il. Fr. Nicolae Răcăsan nu mai este membru UMSOI și își depune adeziunea la MLNR 1880. S-a continuat dezvoltarea și a avut loc Conventul din data de 6,7 octombrie 2012 al M:.L:.R:. UMSOI la Aro Palace Brașov, unde în urma conventului a fost numit în funcția de Mare Maestru ilustrul frate Adam Pelin, MM Vicar Bota Istvan și MM Adj Beldie Șerban Mihai și Onescu Dagoș Ionuț.

Pe parcursul bunei desfășurări a activității Marii Loji Române UMSOI, dând dovadă de puternic interes în dezvoltarea Masoneriei Române, la ordinul Suveranilor Mari Comandori G. M. Simonetti – Italia, Wenceslau Leoncio de Sa Sobrinho – Brazilia, Igor Acuna Emillio Ferrer – Mexic, Supremul Consiliu Suveran al Americii Centrale, a fost înființat Marele Orient din România UMSOI. În data de 06.10.6012. A.:L.: a avut loc Festivitatea de Recunoaștere a Marelui Orient din România UMSOI în cadrul Primului Convent Internațional organizat la Orientul Brașov de către membri UMSOI România.Tot aici a fost numit în funcția de Suveran Mare Comandor al Marelui Orient din România UMSOI respectabilul frate Ion Panaite, în același timp numindu-se în funcția de Mare Maestru al Marii Loji respectabilul frate Adam Pelin.

Foto-Fondatorii-Marelui-Orient-UMSOI-300x200Pentru câteva zile Brașovul a devenit capitala masonilor din întreaga lume. La eveniment au participat numeroase delegații străine formate din reprezentanți ai lojilor masonice din întreaga lume. În special au participat: Președintele UMSOI, Locotenent al Ritului Scoțian Antic și Acceptat, G. M. Simonetti; Suveranul Mare Comandor al Supremului Consiliu din America Centrală și de Sud, Wenceslau Leoncio de Sa Sobrinho; Ministrul al Afacerilor Externe UMSOI în America Centrală și de Sud; Cancelarul UMSOI, Domenico Sergi; Mare Secretar UMSOI, Maurizio Zuliani, Delegat din California, Delegat al Marii Loji „Valle de Mexico”, Supremul Consiliu al Mesoamerica prin Igor Acuna Emillio Ferrer ș.a.

În cadrul aceluiași Convent s-au mai acordat următoarele funcții:

  • Istvan Bota, Mare Maestru Vicar al Marii Loji Române UMSOI
  • Beldie Șerban, Mare Maestru Adjunct al Marii Loji Române UMSOI
  • Dragoș Ionuț Onescu, Mare Maestru Adjunct al Marii Loji Române UMSOI și Secretar Particular UMSOI Mondial
  • Silviu Vrânceanu, Pro Mare Maestru si Ministru de Externe al Marii Loji Române UMSOI
  • Szep Bella Sandor, Translator al Marii Loji Române UMSOI

Așadar Marele Orient funcționează sub jurisdicția Supremului Consiliu condus de către un Suveran Mare Comandor, Locotenent Comandor (post vacant) și Suverani Mari Inspectori Generali de grad 33 și ultim. S-au constituit Loji de perfecție cu drepturi de inițiere in gradele 4-33.

În decursul anului 6012 A.:L.: au fost date în folosință sub îndrumarea Marii Loje Române UMSOI două temple, unul la Orientul București și altul la Orientul Cluj. S-au creat noi prietenii, s-au semnat numeroase tratate internaționale și multe loji au luat ființa. Anul 2014 este un an crucial pentru Leadership-ul celor 2 entități, Marea Lojă Română UMSOI, Respectiv MODR UMSOI. Marea Loja ca entitate suverană în raport cu Marele Orient și Supremul Consiliu și-a fixat ca obiectiv principal dezvoltarea spirituală și numerică, dat fiind faptul că la data de 23.03.2013 numărul de Loji ce constituie Marea Lojă, depășește  numărul 45, iar noi Temple au luat ființa în țară și peste hotare, la Viena.

LISTA LOJILOR DIN OBEDIENȚA U:.M:.S:.O:.I:. ROMANIA 

R:.L:. Nicolae Titulescu Nr.2 Or:. Brașov                                             R:.L:. Nicolae Titulescu Nr.3 Or:. Brașov

R:.L:. Or. Nr.39 Or:. Brașov                                                                    R:.L:. Andrei Muresanu Nr.43 Or:. Brașov

R:.L:. G.M.Simonetti Nr.29 Or:. Brașov                                               R:.L:. Țara Bârsei Nr.45 Or:. Brașov

R:.L:. Nicolae Bălcescu Nr.57 Or:. Brașov                                            R:.L:. Andrei Șaguna Nr.56 Or:. Brașov

R:.L:. Jvs Valahicum Nr.91 Or:. Brașov                                                R:.L:. Rosennau Nr.101 Or:. București

R:.L:. Apollo Nr.40 Or:. București                                                         R:.L:. C.A.Rosseti Nr.30 Or:. București

R:.L:. Tudor Vladimirescu Nr.52 Or:. București                                 R:.L:. Raffael Nr.55 Or:. București

R:.L:. Albert Pike Nr.50 Or:. Cluj Napoca                                            R:.L:. Templul Sionului Nr.15 Or:. Cluj Napoca

R:.L:. Jaques de Molay Nr.12 Or:. Cluj Napoca                                   R:.L:. Horea Nr.47 Or:. Cluj Napoca

R:.L:. Or:. Victor Babes Nr.17 Or:. Cluj Napoca                                  R:.L:. James Anderson Nr.58 Or:. Cluj Napoca

R:.L:. Kos Karoly Nr.42 Or:. Târgu Mureș                                            R:.L:. Ady Endre Nr.51 Or:. Târgu Mureș

R:.L:. Andrei Saguna Nr.7 Or:. Târgu Mureș                                       R:.L:. Mihai Eminescu Nr.11 Or:. Târgu Mureș

R:.L:. Vasile Alexandri Nr.74 Or:. Târgu Mureș                                  R:.L:. Armando Corona Nr.27 Or:. Bistrița Năsăud

R:.L:. Ion Micu Nr.41 Or:. Suraia                                                            R:.L:. Anghel Saligni Nr.82 Or:. Suraia

R:.L:. Milenium Nr.29 Or:. Sfântul Gheorghe                                      R:.L:. Da Vinci Nr.92 Or:. Sfântul Gheorghe

R:.L:. Kos Karoly Nr.13 Or:. Sfântul Gheorghe                                     R:.L:. Miko Imre Nr.116 Or:. Sfântul Gheorghe

R:.L:. Korosi Csoma Sandor Nr.103 Or:. Sfântul Gheorghe               R:.L:. Palffy Karoly Nr.79 Or:. Sfântul Gheorghe

R:.L:. Poteca Luminii Nr.36 Or:. Sfântul Gheorghe                             R:.L:. Radu Greceanu Nr.24 Or:. Slatina

R:.L:. Alexandru Ioan Cuza Nr.31 Or:.Târgu Ocna                               R:.L:. Lucian Blag Nr.35 Or:. Adjud

R:.L:. Calea Just Nr.44 Or:. Curtea de Argeș                                         R:.L:. Ion Minulescu Nr.93 Or:. Arad

R:.L:. Avram Iancu Nr.80 Or:. Alba Iulia                                               R:.L:. Neagoe Basarab Nr.69 Or:. Pitești

R:.L:. Octavian Goga Nr.77 Or:. Sibiu                                                      R:.L:. Constantin Cantacuzzino Nr.120 Or:. Craiova

R:.L:. Mihail Sadoveanu Nr.45 Or:. Baia Mare                                      R:.L:. Dunărea de Aur Nr.33 Or:. Wienn

Dezvoltarea celor 2 structuri a continuat în ritm normal, astfel că locurile vacante au fost ocupate, aici menționăm următoarele schimbări și predări de ștafetă: Marele Maestru Adam Pelin și-a dat demisia din funcție și a fost succedat prin alegeri în Marele Consiliu de către IL FR Bobocea Laurențiu Gabriel, iar în cadrul Marelui Consiliu a fost validat în funcția de Mare Secretar Il. Fr. Leah Traian și Mare Maestru Adjunct Vrânceanu Silviu, urmând ca IL FR Adam Pelin să se implice în dezvoltarea Marelui Orient unde va ocupa a doua funcție în Supremul Consiliu de Locotenent al R:.S:.A:.A:.; funcția de MM Vicar a fost de asemenea vacantă și s-a continuat implementarea proiectelor asumate de către noul Triunghi Sacru. S-a decis că cele două structuri să continue pe drumuri și locații diferite pentru a nu se suprapune activitatea și astfel să eliminăm orice fel de neplăceri în ținutele și cursurile noastre.

Tot în decursul acestui an relațiile cu Umsoi Italia prin reprezentantul G.M. Simonetti (în urma pierderii procesului) s-au deteriorat, astfel că problemele se înrăutățesc atât la nivel  de Mare Orient cât și de Mare Lojă, în consecință întreaga structură de la Cluj se retrage din Umsoi alături de Marele Maestru Vicar din trecut Bota Istvan Imre; de asemenea la București au avut loc scindări unde 7 loji părăsesc UMSOI rezultând Marele Orient Liberal Internațional al Românilor, iar la centru (Brașov) o lojă (Andrei Șaguna nr. 56) se retrage și se alătura Marii Loji a Românilor de Pretutindeni de Studii și Cercetări Masonice. Aici trebuie reținut faptul că UMSOI Italia a funcționat sub 2 fracțiuni atât în timpul procesului, cât și după finalul procesului. Gianfranco Pilloni este deținătorul de drept a denumirii Marii Loji Italiene UMSOI cu funcția de Mare Maestru în urma procesului rezultat, Giancarlo M. Simonetti de asemenea lucrează și in zilele noastre sub denumirea de “UMSOI Italia”, însă “legitimitatea” este deja cunoscută. Disensiunile create de G.M. Simonetti fac ca alte loji din Banat și Transilvania  printre care Kos Karoly de la Or. Sfântu Gheorghe, Andrei Șaguna, Jvs Valahicum R.L. Or, Nicolae Bălcescu, Andrei Mureșanu, Nicolae Titulescu nr.2 și nr.3 și celelalte de la Or. Brașov să intre în adormire.

Se decide de către Marele Maestru și Marele Consiliu în noiembrie 2014 întreruperea oricărei legături cu Umsoi Mondial, în special cu Italia, iar in 2015 se hotărăște prin DECRET schimbarea denumirii din MLR UMSOI in Marea Loja de Studiu al Artei Regale cu acronimul MLSAR. In 2015 este inaugurat Noul Templu la Orientul Brașov-Sânpetru și se hotărăște restructurarea Lojilor pentru o gestiune temporară cât mai eficientă astfel că Marea Lojă își desfășoară activitatea cu următoarele trei Loji: R.L. Lux Aeterna, R.L. Soarelui, R.L. Nicolae Titulescu, toate de la Or:. Brașov; acestora alăturându-se R.L.Or. Magnum Opus – Brașov; din București R.L. C.A. Rosetti, R.L. Acacia, R.L. Frăția; din Focșani R.L. Ioan Mincu, din Sfântu Gheorghe R.L. Kos Karoly și in Milano R.L. Agora. Imediat după Consacrarea Templului, Marea Loja semnează noi Tratate de Recunoaștere și Amiciție cu structuri internaționale. De asemenea, se reiterează continuarea bunelor relații cu partenerii din trecut așa că au loc vizite internaționale pentru resemnarea tratatelor sub noua entitate Marea Loja de Studiu al Artei Regale.

Foto-Marele-Maestru-din-trecut-Bobocea-Laurentiu-300x200

Tot in 2015 Marele Maestru Bobocea Laurențiu cedează funcția de Mare Maestru, dar își păstrează funcția de Mare Maestru din Trecut cu funcție executiva in Marele Consiliu. Urmează alegeri interne unde este ales de către Marele Consiliu Il. Fr. Sorin Cojan Călin în funcția de Mare Maestru, iar în funcțiile de Mare Secretar și Mare Maestru Adjunct sunt aleși Il. Fr. George Ionuț Bălăceanu, respectiv Vrânceanu Silviu Alin și se vacantează funcția de Mare Maestru Vicar. Tot ce a însemnat membrii cu probleme de credibilitate și conduită nepotrivită nu au rămas sub umbrela MLSAR, iar la ora actuală denumirea MLR UMSOI nu mai există. Suntem străini de tot ce se întamplă în Marele Orient din România UMSOI în frunte cu Suveranul Mare Comandor Panaite Ion. Funcționarea Marii Loji de Studiu al Artei Regale este condusă de idealuri, viziune nouă și de o politică internă transparentă.

Foto-Templu-București-300x200Marea Lojă de Studiu al Artei Regale, așadar este o instituție masonică universală și filantropică având ca scop perfecționarea, dezvoltarea spirituală și culturală, Frăția, Egalitatea și Libertatea. Una dintre devizele masoneriei este: “Noi suntem alături de voi în măsura în care voi sunteți interesați de noi”. Esențialul este de a susține și de a educa, așa cum face Masoneria,  centrul moral al individului și al societății. Oamenii adoptă decizii în fiecare zi, bazându-se pe valorile lor. În fiecare zi, fiecare dintre noi decide a fi tolerant sau fanatic, atent față de semenii săi sau nepăsător, hrăpăreț sau caritabil, constructiv sau distructiv, docil sau ignorant, profund sau superficial, animat de iubire sau de ură. Pentru un individ, suma acestor decizii zilnice reprezintă caracterul său. Pentru o națiune, cultura sa. Masonii influențează aceste decizii și le îndreaptă spre bine. Aceasta este sarcina noastră. Aceasta este misiunea noastră. Noi suntem propovăduitorii și apostolii acestor valori către care oamenii trebuie să revină dacă vor să supraviețuiască. Trebuie să readucem ordinea din haos. Trebuie să menținem Centrul.

Foto-Uniunea-Marilor-Loji-din-România-300x200În noiembrie 2016 a avut loc Conventul Extraordinar al Marii Loji de Studiu al Artei Regale unde au fost invitați frați de marcă din toate colțurile pământului, motiv pentru care noi prietenii s-au legat și noi tratate au fost semnate. După Convent am decis crearea Uniunii Marilor Loji din Romania unde să coagulăm toate structurile masonice din întreaga țară, deasemenea am dat curs invitației de a ne înscrie în Structurile masonice Mondiale. La ora actuală suntem membri fondatori ai alianței TRACIA.

Delegația MLSAR efectuează deplasări externe regulate de unde rezultă înfrățiri ale lojilor noastre cu mai multe Obediențe Masonice Europene și menținem relații fraterne cu entități din Portugalia, Franța, Italia, Germania, Mexic, Ungaria, Muntenegru, s.a. și totodată noi relații cu Mari Loji din Satele Unite, America de Sud și Centrală.

Anul 2017 și-a urmat calendarul masonic trecând în revistă alături de o mulțime de frați adunați din toate colțurile lumii  Echinocțiul de Primăvara și Cina cea de Taină, Solstițiul de Vară al Sfântului Ioan, iar apoi Conventul Ordinar 2017. Celebrarea Ritualului Cavaleresc al Cinei cea de Taina a readus sub umbrella MLSAR preaiubiți frați care nu-și găseau locul de multa vreme și putem spune ca au revenit ACASĂ. Solstițiul de vară deasemenea a reunit nume celebre și am închegat noi relații externe.  Avem deosebita plăcere să declarăm că Templele noastre devin neîncăpătoare astfel că am demarat construcția de noi temple pe care le vom inaugura în cel mai scurt timp posibil. Nu în ultimul rând dorim să vă invităm la conferințele noastre care au loc periodic, iar mai multe detalii le veți găsi pe site-ul nostru. Vă îmbrățișăm cu căldura și nu uitați că ușile Marii Loji de Studiu al Artei Regale sunt mereu deschise pentru toți frații!

Scroll to top