fbpx

Denumirea si sigla M:.L:. S:.A:.R:.

Marea Lojă de Studiu al Artei Regale își începe activitatea în urma Decretului din data de 04.05.6015 A:.L:., emis de Marele Maestru al Marii Loji Române U.M.S.O.I., Bobocea Laurențiu Gabriel. Documentul conținea trei articole sugestive despre ceea ce urma să marcheze începutul unei noi etape în viața noastră masonică:

Art. 1 – Se modifică denumirea Marii Loje Române U.M.S.O.I. în Marea Lojă de Studiu al Artei Regale;

Art. 2 – Marea Lojă de Studiu al Artei Regale este succesoarea Marii Loje Române U.M.S.O.I. și îți păstrează Landmark-urile, obiceiurile și regularitatea;

Art. 3 – Se împuternicește Marele Secretar pentru distribuirea imediată a prezentului Decret în cuprinderea întregii Obediențe a Marii Loje Române U.M.S.O.I.

Documentul este datat și semnat de către Marele Maestru în funcție Bobocea Laurențiu Gabriel, respectiv de către Marele Secretar la acea vreme, Leah Traian.

Trei săptămâni mai târziu, în Ținuta Extraordinară a Marelui Consiliu, la Brașov, în 30.05.6015 A:.L:. în conformitate cu Constituția și Regulamentul General al Ordinului este validat și instalat în funcția de Mare Maestru P:.R:.F:. Cojan Sorin Călin. În cadrul aceluiași eveniment este consacrat Templul de la Sânpetru – Brașov și primește patenta R:.L:. Lux Aeterna care va primi nr. 6015, pentru a marca acest nou început.

Denumirea “Marea Lojă de Studiu al Artei Regale”

Puțini știu că discuțiile pentru schimbarea numelui Obedienței au început încă din toamna anului 6014, însă cele mai intense deliberări au avut loc în lunile ianuarie-februarie 6015. Propunerea titulaturii “Marea Lojă de Studiu al Artei Regale” aparține Marelui Secretar, George-Ionuț Bălăceanu. Din multitudinea de propuneri, într-un final, lista s-a redus la două. Pentru validarea uneia dintre cele două variante s-a organizat o sesiune de vot deschis cu majoritate simplă, în care Frații prezenți au venit cu argumente pro și contra. Rezultatul a fost cel pe care îl cunoașteți deja.

De ce Marea Lojă de Studiu al Artei Regale? Arta Regală este definită de Masoneria Universală ca: “Arta de a face dintr-un profan – prin complexul proces de Inițiere – un rege, propriul său stâpân, dar și suveranul suprem al naturii”. Este arta de a face dintr-un om bun, un om și mai bun. Este, prin excelență, arta construcției, deopotrivă spirituale și materiale; ne învață să gândim corect, cum să facem din gând cuvânt, iar din cuvânt, puterea magică de a construi o lume mai bună.

Studiul, pentru un mason, reprezintă piatra de temelie în desăvârșirea sa ca om și ca inițiat. Într-un secol al vitezei în care inclusiv Masoneria și-a pierdut din principii, unde ignoranța și nepăsarea tronează, unde oamenii sunt interesați doar de câștiguri materiale, noi am ales calea studiului prin aprofundarea ritualurilor, planșelor de arhitectură, conferințelor pe diverse teme masonice, respectiv conservarea și transmiterea în forma cea mai pură a vechilor cutume. Studiul este, pentru noi, activitatea care ne definește într-o lume în care dezinformarea sau lipsa de informare își manifestă influența în societate.

Sigla Marii Loji de Studiu al Artei Regale

Decizia de a schimba denumirea Marii Loji Române U.M.S.O.I. în Marea Lojă de Studiu al Artei Regale, a atras după sine o serie de acțiuni în cascadă, printre care și necesitatea modificării siglei. Sarcina proiectării acestui nou logo a revenit Il:. Frate Murea Călin Constantin, care, prin cunoștințele sale teoretice și tehnice a trasat această lucrare.

Cromatica și simbolurile care compun această siglă nu au fost alese la întâmplare și am să vă aduc argumente care să susțină cele afirmate.

Culoarea roșu este simbolul focului purificator și reprezintă viața, vigoarea, pasiunea și iubirea. Roșu este culoarea sângelui, fluid indispensabil corpului uman. Negrul este considerat în multe culturi antice ca o culoare a misterului, a misticismului, a divinității.  Și asta deoarece se crede că noaptea, ca și întunericul, transcende percepția umană în același fel în care înțelepciunea dumnezeiască trece dincolo de capacitatea de înțelegere a omului; iar dintre toate misterele, moartea pare a fi cel mai mare. Simbolul morții este unul dintre cele mai prezente simboluri în Francmasonerie, încă de la intrarea în camera de chibzuință și culminând cu legenda maestrului Hiram Abiff.  Neștiind ce se întâmplă cu ei după moarte, oamenii din antichitate i-au asociat acesteia negrul, care a rămas și astazi în multe culturi pentru a simboliza doliul.

Figura siglei este circulară. În școlile pitagoreice, cercul era considerat figura perfecțiunii. Francmasonul, în călătoria sa inițiatică este în permanentă căutare de autoperfecționare. Desăvârșirea sa se realizează o dată cu prima sa Lucrare la gradul de Maestru prin trasarea unui cerc simbolic cu ajutorul compasului. Așa cum pătratul reprezintă latura fizică, cercul face referire la partea spirituală-celestă.

Vesica pisces nu este altceva decât rezultatul intersecției a două sfere cu aceeași rază. Denumirea este în limba latină și se traduce prin “vezica unui pește”. Acest simbol a fost preluat din școlile lui Pitagora, simbol pe care inițiații îl considerau sacru deoarece se credea că raportul dintre lățimea și înălțimea sa era 165:153, adică 1.73203, un număr sacru. Trebuie menționat că în evanghelia după Ioan, numărul 153 reprezintă numărul peștilor prinși de Iisus în mod miraculos. De aceea, unii oameni consideră că îl simbolizează pe Iisus Christos (ichthys). De asemenea, se spune că vesica pisces se regăsește în Chivotul Legământului. Există multe semnificații mistice pentru acest simbol. De exemplu, poate reprezenta Creația, uniunea dintre zeu și zeiță în scopul zămisliri de urmași. În geometria sacră, acest simbol stă la baza Florii și Copacului vieții. Alte voci afirmă că este un simbol sau o descriere a proporțiilor armonice și chiar o sursă de forță și putere.

Delta și ochiul atotvăzător este reprezentarea Marelui Arhitect al Universului. Cele două ramuri de acacia duc cu gândul la simbolul Maestrului Mason. Așezarea lor este simetrică, simetria fiind unul dintre principiile de bază ale geometriei sacre.

Conform ritualului calfei, steaua cu 5 colţuri, “Pentagrama” constituia, acum douăzeci de secole, semnul de recunoaştere a confreriei pitagorice, simbolul dragostei şi armoniei. În Evul Mediu, Pentagrama era un simbol al Ghildelor Zidarilor Operativi şi, de asemenea, o figură pe care Gnosticii o considerau magică.

I:.G:.M:.A:.A:.U:. este prescurtarea sintagmei “Întru Gloria Marelui Arhitect al Universului”. Sub delta se regăsesc literele R:.S:.A:.A:., adică Ritul Scoțian Antic și Acceptat, rit în care Marea Lojă de Studiu al Artei Regale își desfășoară lucrările.

Copacul cu rădăcini și coroana se regăsesc pe stema Brașovului, centrul M:.L:. S:.A:.R:. Semnificația, în ansamblu se traduce astfel: “Înțelepciunea și puterea conduc de-a pururi Cetatea”. Coroana este simbolul artei regale. Copacul ne duce cu gandul la arborele sefirotic, pe care l-am mentionat anterior.

Luna și soarele reprezintă echilibrul dintre noapte și zi, cele două principii (masculin și feminin), dualitatea.

În sfârșit, echerul și compasul sunt două dintre cele Trei Mari Lumini ale Francmasoneriei. Echerul, emblema rectitudinii, ne inspiră dreptatea în gândurile şi acţiunile noastre; el este simbolul Legii Morale, reprezintă lumea fizică. Compasul, instrument de măsură şi de comparaţie, ne permite să apreciem influenţa şi consecinţele faptelor noastre, ce trebuie să fie în permanență fraterne faţă de toţi semenii noştri şi, în particular, faţă de frații noştri Francmasoni. Este simbolul lumii spirituale.

Adaug că aceste interpretări nu sunt limitative. Propun reflecției voastre aceste simboluri pentru a descoperi noi înțelesuri, pentru că adevărata artă a masoneriei constă în cercetarea întregului Univers, utilizând mijloacele proprii, după posibilitățile fiecăruia dintre voi.

Scroll to top