fbpx

Convent Internațional “Centenarul Marii Uniri”

Marea Lojă de Studiu al Artei Regale a fost gazda Conventului Internațional „Centenarul Marii Uniri 1918-2018”, un eveniment deosebit ce a avut parte de o locație rafinată din centrul țării. La Castelul Cantacuzino din Bușteni s-au reunit, în spiritul fratern, numeroase obediențe din România și de peste hotare.

Serbarea a 100 de ani de la Marea Unire ne reamintește cât de importantă este unitatea în orice construcție, iar delegațiile venite din diferite colțuri ale lumii au dat dovadă că acest principiu este în Masonerie unul din cele mai însemnate. Au fost încheiate tratate de recunoaștere și amiciție cu numeroase entități, dintre care amintim:

Marea Lojă Patriotică din Peru (Gran Logia Patriótica Del Perú), reprezentată de Marele Maestru Luis Leon Pizarro,

Marele Orient al Libanului (Grand Orient of Lebanon) cu Marele Maestru -Dr Walid Abou Dehn,

Supremul Consiliu al Europei (Souverain Suprême Conseil Européen Des Rites de Traditions), prin Suveranul Mare Comandor – Jean-Pierre Henri Marty,

Marea Lojă a Ierusalimului (Grand Lodge of Jerusalem of Malta) – Mare Maestru Salvatore Cristaldi,

Marea Lojă Tradițională a Serbiei (The Traditional Grand Masonic Lodge of Serbia) cu Marele Maestru Dragoliub Zlatanovic.

La eveniment au mai fost prezenți Frați din:

Marea Lojă a Canadei, din Marele Orient al Ungariei – V:.M:. al R:.L:. Martinovics Or:. Budapesta – Peter Adrian Kun împreună cu delegația,

Marea Lojă Națională din Muntenegru,

Marele Orient Italian Piazza Del Gesu cu Locotenent Mare Inspector General de grad 33 al R:.S:.A:.A:. – Pasquale Constanzo, Mare Secretar și Inspector General de grad 33 al R:.S:.A:.A:. – Carmelo Stelitano, Mare Maestru Adjunct – Setimio Tancredi .

Ne-au onorat cu prezența și alți reprezentanți ai unor structuri de grade superioare din America Centrală, Serbia și altele precum și obediențe din țară:

Marea Lojă Română din Transilvania prin Marele Maestru Nicolae Coldea,

Delegația Marii Loje a Românilor de Pretutindeni,

Ordinul Masonic Universal – Pro Mare Maestru Hîrza Radu Călin,

Marea Lojă Sapienta et Veritas cu Marele Maestru Adjunct Petre Popp .

Ținuta a fost prezidată de V:.M:. Iacob Vasile și de M:.M:. Vrânceanu Silviu Alin. După citirea Declarației de Principii și prezentarea viziunii Marii Loje, au luat cuvântul Frații de pe Coloane si de la Orient. În cadrul evenimentului, a fost lansată revista M:.L:.S:.A:.R:. care, ajunsă la numărul al 3-lea, continuă sa trateze subiecte de mare profunzime. Mai târziu, Fr:. Horia Nestorescu-Bălcești împreună cu scriitorul Alexandru Rufanda au prezentat noul volum: ”Memoriile unui Francmason: Horia Nestorescu-Bălcești”. Marea Lojă de Studiu al Artei Regale dorește să mulțumească tuturor participanților ai acestei ceremonii, prin intermediul căreia s-a demonstrat din nou că Masoneria este Universală, iar spiritul fratern și principiile înalte sunt liantul ce ne unește indiferent structura din care facem parte sau de limba pe care o vorbim.

 

Scroll to top