Top

CUVÂNTUL MARELUI MAESTRU

MLSARCUVÂNTUL MARELUI MAESTRU

IMG_5592

Mari Maeştri, Luminat Orient, stimaţi invitaţi, şi voi, fraţii mei, în funcţiile şi demnităţile voastre,

 

În numele Marii Loji de Studiu al Artei Regale, vă doresc un bun venit printre noi, în inima României, la Braşov, şi vă mulţumesc tuturor că sunteţi prezenţi aici pentru a trăi împreună emoţia acestui eveniment. La fel ca în luna Noiembrie, când am organizat Conventul Extraordinar, observ că ne-am reunit în numar mare. Nu numărul este cel mai important. În primul rând, eu văd o mare diversitate de Fraţi, veniţi din toate colţurile ţarii, cât şi de peste hotare, dornici de a relaţiona, de a face schimb de experienţă şi de a practica o Masonerie justă şi perfectă, ghidaţi de acelaşi idealuri, sub îndrumarea Marelui Arhitect al Universului.

Pentru noi, acesta este al doilea eveniment de maximă importanţă din ultimele luni. Faptul că mulţi Fraţi din diferite Obedienţe au dat curs invitaţiei noastre ne bucură, ne dă încredere să continuăm proiectele începute cu  cel putin acelaşi entuziasm ca ţi până acum şi ne confirmă că Marea Lojă de Studiu al Artei Regale merge în direcţia bună.

In Noiembrie am avut alături de noi pe distinşii Frati din Marele Orient Italian Piazza del Gesu. De aceasta dată, avem deosebita onoare să îl primim printre noi pe Marele Maestru Nicola Tucci, care se află pentru prima oară prezent în cadrul Lucrărilor noastre. Vrem să vă asigurăm că M:.L:. S:.A:.R:. este un partener de încredere şi că vă sprijinim necondiţionat în toate proiectele voastre.

Continuând şirul evenimentelor care s-au desfăşurat din Noiembrie până în prezent, în luna Martie, cinci delegaţi ai M:.L:. S:.A:.R:., împreună cu mine, am participat la Conventul Marelui Orient Italian, la Roma. A fost o oportunitate bună pentru a întări relaţiile fraterne dintre cele două părţi.

Bineînţeles, şi luna Aprilie a fost una plină în viaţa noastră Masonică. În cadrul Ţinutei Echinocţiului de Primăvară şi de Joia Mare, Templul nostru s-a dovedit a fi neîncăpător pentru Fraţii care au dorit să marcheze “Cina cea de Taină” alături de noi.

Punctul culminant al lunii Aprilie s-a consumat în ziua de Sfântul Gheorghe, când M:.L:. S:.A:.R:. a definitivat semnarea a două tratate de Amiciţie şi Recunoaştere cu Marea Lojă Masonică Franceză de Tradiţie şi Marea Lojă Universală Liberă din Franţa.

Astăzi, alături de noi, avem prezenţi Iluştri Frati din altă Obedienţă franceză, Marea Lojă Tradiţională Simbolică din Burgundia. Suntem onorati sa fiţi oaspeţii noştri!

Cele trei Obedienţe din Franţa ni s-au alăturat în proiectul Alianţei Masonice Tracia, alianţă care adună Marii Loji de pe mai multe continente şi unde M:.L:. S:.A:.R:. se regăseşte printre membrii fondatori.

Un alt punct important pe care vreau să îl supun atenţiei voastre este faptul că M:.L:. S:.A:.R:. a început relaţionarea cu Ordinul Cavalerilor Templieri de Ierusalim, Prioratul de Monaco. Am fost invitaţi să participăm la o Ceremonie Solemnă în Principat în data de 17 iunie, însă, din cauză că data a fost foarte aproape de Conventul nostru, am stabilit de comun acord să ne întâlnim ăn altă perioadă.   

În ultima vreme am auzit tot mai des prezentată sub diferite forme şi variaţii expresia “omognizarea Masoneriei Române”. Într-o societate contemporană în care suntem împinşi să devenim tot mai egoişti şi solitari, este nevoie de o Masonerie omogenă. De ce? Pentru că nu poţi fi reprezentativ când esti divizat. Pentru că Masoneria a jucat întotdeaua un rol esenţial prin implicarea directă în soluţionarea problemelor cu care societatea s-a confruntat de-a lungul timpului. Şi tocmai datorită asumării valorilor morale bazate pe principiile “Libertate, Egalitate, Fraternitate” a reuşit să reziste în timp, în timp ce alte structuri au decăzut sau chiar au dispărut sub negura vremii. Masoneria a schimbat decursul istoriei şi a schimbat vieţi. Un stat puternic înseamnă o Masonerie puternică. Vocea Masoneriei trebuie să vibreze şi să creeze un ecou puternic. Pentru a ajunge la acest deziderat, este nevoie de unitate în diversitate. Să lăsăm generaţiilor viitoare un viitor mai bun este una dintre datoriile noastre.

Din fericire, am găsit mai multe Mari Loji din ţară care ne-au împărtăşit aceste idealuri: Marea Lojă a Românilor de Pretutindeni şi Marea Lojă Regulară Europa Unită, alături de care am fondat Uniunea Marilor Loji din România.

Mulţumim Fraţilor din R:.L:. Kos Karoly nr. 13, Or:. Sfântu Gheorghe! Întotdeaua ne-aţi demonstrat că sunteţi adevăraţi Masoni. Am trecut prin multe împreună de-a lungul anilor şi chiar dacă am trecut prin momente bune sau mai puţin bune, am gasit în voi un real sprijin şi veţi avea întotdeauna un loc special în inimile noastre.

Bineînţeles, ar mai fi multe de vorbit pe acest subiect, însă timpul este scurt. Alături de noi, astazi ar fi trebuit sa se afle şi Fratii din Muntenegru, cât şi reprezentanţi ai Marelui Orient al Ungariei. Din motive obiective, din păcate, nu au putut sa fie prezenti astazi. Totuşi, ei au dorit să ne transmită călduroasele gânduri fraterne Fraţilor din România şi nu numai.

Mulţumim, de asemenea tuturor Fraţilor aici prezenţi, indiferent de Obedienţa din care faceţi parte! Ne bucurăm să vă avem printe noi.

Revenind la subiectul legat de unificarea Masoneriei Romane, pot să afirm cu tărie că o data cu o Masonerie Română omogenă, în timp putem spera la o Masonerie Europeană omogenă, sau chiar mondială.

Efectele cauzate de dezbinare sunt dezastruoase, chiar catastrofale. Şi avem multe exemple în acest sens. În ultima vreme, Europa de Vest a fost loviă de numeroase atentate în care mulţi oameni au avut de suferit, iar alţii şi-au pierdut viaţa. Cu toate acestea, mulţi oameni continuă să fie pasivi la aceste ameninţări. Ori pasivitatea înseamnă ignoranţa. Bineînţeles, e foarte uşor ca privind din exterior problema, să criticăm ceea ce se întâmplă. Însă critica fără acţiune nu oferă soluţii viabile. Noi ca masoni, avem datoria morală de a face lumea mai bună. Un Francmason lucrează permanent la şlefuirea pietrei brute. Avem, în primul rând datoria de a ne perfecţiona pe noi înşine, iar mai apoi să emanam în lumea profană sentimentul de dragoste fraternă.

Fundaţia există. Deţinem toate instrumentele necesare pentru a ne atinge scopurile. Atitudinea este cea care face diferenţa. Rămânem pasivi sau acţionăm, oferim sau doar aşteptăm să primim, construim sau darâmăm.

Fiind o zi festivă, vă las să reflectaţi asupra punctelor expuse mai devreme şi voi incheia într-o manieră mai optimistă. Aşa cum întunericul dispare la răsăritul Soarelui, aşa cum haosul revine la ordine, avem în faţă un viitor plin de speranţă.

Sorin Călin Cojan

Mare Maestru

21.06.6017 A:.L:.